Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Hanna Lotzke

Forskare

Hanna Lotzke
Forskare
hanna@inspirodont.se

Postadress: Su sahlgrenska, 41345 Göteborg
Besöksadress: Bruna stråket su , Göteborg


Avd för ortopedi vid Institutionen för kliniska vetenskaper (Mer information)
Göteborgsvägen 31
431 80 Mölndal
Besöksadress: R-huset, plan 7 , 431 80 Mölndal

Om Hanna Lotzke

Nuvarande arbetsplats: Spine Center AB

Disputerade 190118

Texten nedan är en sammanfattning som gjordes i samband med disputationen och som plublicerades via institutiionens nyhetsbrev.

Person-centred prehabilitation program to improve functioning. In patients with severe low back pain planned for lumbar fusion surgery

Huvudhandledare: Mari Lundberg
Bihandledare: Helena Brisby och Rob Smeets (Nederländerna)
Opponent: Gunilla Brodda Jansen, inst för kliniska vetenskaper, Karolinska institutet, Stockholm
Betygsnämnd: Monika Fagevik Olsén, Hans Tropp och Gunilla Kjellby-Wend

Länk till avhandlingen

Prehabilitering – viktigt för resultat och rehabilitering
Ländryggssmärta är en av de vanligaste orsakerna till funktionsnedsättning. Globalt sett har antalet ryggkirurgiska ingrepp ökat. Bara i Sverige genomgick år 2016, 8869 patienter planerad ryggkirurgi (registrerade i Svenska Ryggregistret). En del av patienterna är tveksamma eller missnöjda med resultatet efter kirurgin, och 2016 låg den siffran i Sverige på 17–31 procent. Studier inom andra kirurgiska områden har visat att genom att förbereda patienten inför kirurgi, med så kallad prehabilitering, kan patienten återhämta sig snabbare.

- Syftet med avhandlingen var att utveckla ett prehabiliteringsprogram för personer med svår ländryggssmärta som skall genomgå steloperation av ländryggen och att utvärdera detta. Jag ville även undersöka den fysiska aktivitetsnivån hos denna patientgrupp innan och efter ländryggskirurgi med hjälp av en aktivitetsmätare, säger Hanna Lotzke, doktorand på avdelning för ortopedi och fysioterapeut på Spine Center i Göteborg.

Hon arbetar med rehabilitering för patienter med skador och sjukdomar från ryggen, men även med preoperativ och postoperativ rehabilitering för patienter som skall genomgå operation för sina besvär. Hennes forskningsfrågor kommer från de 30 år hon mött och arbetat med denna patientgrupp. När hon påbörjade sin forskning fanns det bara en publicerad studie som hade undersökt hur man kunde förbereda patienter som skall genomgå steloperation av ländryggen.

Smärta, funktionsnivå, och oro innan operation – påverkar resultatet efteråt
- Vi fann att hur man mår vid tidpunkten för ryggkirurgi har stor betydelse för resultatet efteråt. Genom att påverka faktorer som smärtintensitet, funktionsnivå, oro, och hälsa innan kirurgin kan möjligheten till ett optimalt resultat efter operationen öka.

Mycket smärta, låg fysisk aktivitetsnivå, nedsatt funktion och stark oro påverkar idag det postoperativa resultatet för denna patientgrupp på ett negativ sätt. Till exempel visar Hannas forskning att 83 procent av patienterna hade en låg fysisk aktivitetsnivå inför sin ryggoperation.

- Om dessa patienter bibehåller en låg fysisk aktivitetsnivå även efter sin ryggoperation kan detta leda till sämre hälsa och nedsatt livskvalitet på längre sikt. Vi fann också att rörelserädsla och grad av funktionsnedsättning hade samband med hur många steg patienten gick per dag.

Personcentrerad vård har betydelse
En viktig upptäckt var att variationen i patientgruppen avseende både fysisk aktivitet och psykologiska faktorer var stor. Denna information stödjer vikten av att patienten får en personcentrerad rehabilitering och betydelsen av ett personligt omhändertagande både före och efter steloperation av ländryggen.

- Vi har utvecklat ett personcentrerat prehabiliteringsprogram i flera steg som kan utgöra en bas för vidare utveckling av det preoperative omhändertagandet för både ”vår” patientgrupp men även för andra patientgrupper som skall genomgå ländryggsoperation.

Resultaten från hennes forskning har nu tillfört ny kunskap om denna patientgrupp som kan komma till nytta både för patienten men även för läkare och fysioterapeuter som möter dessa patienter i sin kliniska vardag.

Utvärdering av studien fortsätter
- Vi kommer att fortsätta att följa och utvärdera vår patientgrupp med alla undersökningsvariabler både 1 och 2 år efter operationen. Vi kommer även att analysera om vår prehabiliteringsintervention är kostnadseffektiv, säger Hanna.
 


 

Senaste publikationer

Visar 1 - 5 av 5

2020

2019

2018

2016

Visar 1 - 5 av 5

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2016-10-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?