Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Max Jakobsson

Forskare

Max Jakobsson
Forskare
maxjakobsson@gmail.com

Postadress: Avd för Ortopedi vid Inst för Kliniska vetenskaper, 41345 Göteborg
Besöksadress: Bruna stråket 11b, vån 5, SU Sahlgrenska , 41345 Göteborg


Avd för ortopedi vid Institutionen för kliniska vetenskaper (Mer information)
Göteborgsvägen 31
431 80 Mölndal
Besöksadress: R-huset, plan 7 , 431 80 Mölndal

Om Max Jakobsson

Disputation 2019 - Outcome Measures of Functioning and Physical Activity in Patients with Low Back Pain - Exemplified in Patients Who Undergo Lumbar Fusion Surgery

Länk till avhandlingen

Kort sammanfattning:

Ny kunskap lyfter personcentrerat sätt att mäta hälsa hos patienter med långvarig ländryggssmärta
Många lider av långvarig ländryggssmärta som kan försämra hälsan i form av nedsatt fysisk funktion och lägre fysisk aktivitetsnivå. Endast en bråkdel av dessa patienter genomgår kirurgi, ändå ökar antalet operationer årligen. En typ av ländryggssmärta är segmentell rörelsesmärta (SRS), där steloperation av ländryggen är ett behandlingsalternativ.

- Resultatet av steloperationer utvärderas ofta med frågeformulär. Men forskning pekar på att så kallade funktionella tester som mäter fysisk funktion, och aktivitetsmätare som mäter fysisk aktivitet kan komplettera användandet av frågeformulär för att bättre förstå patientens hälsa, säger Max Jakobsson, doktorand vid avdelningen för ortopedi, och anställd vid hemsjukvården i Borås Stad. Studierna som ligger till grund för avhandlingen är utförda på tre ortopedkliniker i Göteborg.

Funktionella tester
- I mitt avhandlingsarbete undersökte vi mätkvaliteten, det vill säga hur tillförlitliga de funktionella testerna var. För patienter med SRS som genomgår steloperation av ländryggen, visade det sig att de två funktionella testerna ”timed up-and-go”* och 15-meters gångtest gav bäst mätkvalitet och verkar därför lämpligast att använda i den kliniska vardagen vid utvärderingen av fysisk funktion hos patienterna.

Få är ens i närheten av WHO:s rekommendationer
Ungefär en fjärdedel av patienterna åstadkom inte en enda minut av de 150 minuterna av fysisk aktivitet per vecka som krävs för att uppnå WHO:s rekommendationer**, och har alltså en mycket låg fysisk aktivitetsnivå innan operationen.

- Vi såg att den låga fysiska aktivitetsnivån var kopplad till rörelserädsla och grad av funktionshinder men däremot inte själva ländryggsmärtan. Möjligtvis kan framtida behandlingar, både före och efter operationen, riktar in sig på dessa lågaktiva patienters rörelserädsla och grad av funktionsnedsättning och öka patienternas fysiska aktivitetsnivå genom att individanpassad träningen.

Patienternas fysiska aktivitetsnivå och tilltro till egen förmåga att träna innan operationen kunde också till viss del förutsäga hur den fysiskt aktiva blev sex månader efter steloperationen.

- Kanske kan denna kunskap komma att användas för att redan före operation förutsäga vilka patienter som är i behov av extra pre- och postoperativa behandlingar för att nå en högre fysisk aktivitetsnivå.

Vad har förvånat mest?
Det som förvånat honom mest var den stora variationen i hur fysiskt aktiva patienterna var före operationen. Samtidigt som många patienter hade en låg preoperativ fysisk aktivitetsnivå fanns det en grupp med patienter (cirka 10 procent) som åstadkom mer än dubbelt så många minuter som krävs för att uppnå rekommendationerna.

- Detta resultat tyder på att behandlingsåtgärder före och efter operation, som syftar till att främja fysisk aktivitet efter steloperation, borde vara mer personcentrerade, vissa patienter behöver troligtvis också mer stöd än andra.

* ”timed up-and-go” mäter hur lång tid det tar för patienten att resa sig upp från en stol, gå tre meter framåt, vända sig och sedan gå tillbaka för att sätta sig på stolen.

** För att uppnå WHO:s rekommendationer krävs det att man är fysiskt aktiv i sammanlagt minst 150 minuter per vecka (intensiteten bör vara minst måttlig).

 


 

Senaste publikationer

Visar 1 - 8 av 8

2020

2019

2018

2016

Visar 1 - 8 av 8

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2016-10-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?