Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Thorkell Snæbjörnsson

Forskare

Thorkell Snæbjörnsson
Forskare
thorkellsn@gmail.com

Postadress: SU Sahlgrenska, 41345 Göteborg
Besöksadress: Bruna stråket su , Göteborg


Avd för ortopedi vid Institutionen för kliniska vetenskaper (Mer information)
Göteborgsvägen 31
431 80 Mölndal
Besöksadress: R-huset, plan 7 , 431 80 Mölndal

Om Thorkell Snæbjörnsson

Disputation april 2019 - Anterior Cruciate Ligament Reconstruction - Early predictors of outcome

Länk till avhandlingen

Kort sammanfattning:

Främre korsbandsskador har ökat
En ruptur av det främre korsbandet, som i regel innebär att hela det främre korsbandet går av, är en allvarlig skada som ofta medför instabilitet och ger överrörlighet i knäleden. För personer som drabbas finns en risk för sekundära komplikationer i form av menisk- och broskskador på kort sikt, samt ledsvikt och artros på lång sikt.

- Antalet främre korsbandsskador har ökat de senaste åren, och det finns fortfarande utrymme för förbättring när det gäller behandling med det långsiktiga målet att uppnå en pålitlig knästabilitet, säger Thorkell Snaebjörnsson, specialistläkare inom ortopedi och anställd vid artroskopi teamet på Sahlgrenska Universitetssjukhuset/Mölndal.

Behandling av en främre korsbandsruptur innebär alltid rehabilitering och ungefär hälften av alla patienter som drabbas av en skada på det främre korsbandet väljer en rekonstruktion av korsbandet. Operationen utförs då med titthålskirurgi där man ersätter främre korsbandet med transplantat av muskelsena (graft) från antingen baksidan av låret (från hamstringssenorna) eller en del av knäskålssenan.

Viktigt studera vilka faktorer som påverkar resultatet
- Min forskning handlar om patienter som drabbas av skador på främre korsbandet och väljer att opereras med rekonstruktion av främre korsbandet. Mitt patientmaterial kommer huvudsakligen från både det Svenska- och Norska nationella korsbandsregistret. Med hjälp av ett stort antal patienter har vi studerat olika faktorer som bidrar till positiva och negativa resultat eller utfall, efter en främre korsbandsrekonstruktion.

De studerade faktorerna är framför allt; graft diameter, val av graft, graft fixation, tid från skada till operation, ålder, kön, längd, vikt, rökning, aktivitet vid skada, menisk och broskskador.

Alla fem delarbeten bygger på framåtblickande (prospektiva) studier inom patientgruppen med främre korsbandsskada (kohortstudier).

- Det är mycket viktigt att optimera förutsättningarna för en lyckad behandling efter en skada på främre korsbandet. En stabil knäled underlättar både rörlighet och möjligheten att fortsätta motionera vilket är viktigt för individens hälsa och kan även vara viktig för möjligheten till fortsatt arbete.

Behandlingskvalitén kan öka när förutsättningar och förhållanden identifieras
Det gäller att identifiera förutsättningar och förhållanden (prediktorer) för både positivt och negativt utfall. Först då kan man bidra med kvalitativ information och rimliga förväntningar både för patienterna och vårdpersonalen.

- Förhoppningsvist ökar vi då, på sikt, kvalitén på behandling för patienter som drabbas av främre korsbandsskada.

Ett intressant fynd han vill lyfta är att när man använder hamstringssenorna* som graft (material) för rekonstruktion av nytt främre korsband, minskar risken för en tidig reoperation i korrelation till tjocklek av nya korsbandet. Det vill säga, desto tjockare det nya korsbandet blir, desto mindre risk för reoperation inom två år.

* Vanligast är att man tar en sena från lårets baksida (så kallad hamstringssenan), alternativ metod till detta är att använda knäskålssenan. Metoden utförs vanligtvis med så kallad titthållskirurgi (artroskopi). (Källa Region Halland)
 

Senaste publikationer

Visar 1 - 6 av 6

2019

2017

Visar 1 - 6 av 6

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2016-10-11
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?