Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Yrkesortopedi och forskning


Historik

Avdelningen för yrkesortopedi startades på 70-talet på initiativ av professorerna Alf Nachemsson (bild) och Gunnar Andersson, bägge ortopeder och ryggkirurger. Avdelningen startades för att bedöma och utvärdera arbetsrelaterade skador. Senare blev professor Tommy Hansson (ortoped och ryggkirurg) chef för Yrkesortopeden. Han bedrev flera forskningsprojekt med bland annat vibrationsstudier på ryggraden.

 

Under slutet av 90-talet blev professor Jorma Styf chef för avdelningen. Han har studerat patofysiologi och diagnostik av kompartmentsyndrom, evaluerat psykometriska instrument för studier av långvariga besvär i rörelseorganen samt studerat effekter av skadlig avlastning på ryggbesvär hos astronauter som vistas i mikrogravitation.

Mottagningen slogs samman med Ortopedens utvecklingslaboratorium under 2000-talet. Detta laboratorium startades också på slutet av 50-talet. Man har där bedrivit världsledande biomekaniska studier bland annat på ryggraden, till exempel utförde professor Alf Nachemsson och professor Carl Hirsch mätningar av disktryck.
Under 2000-talet slogs Yrkesortopedin och Utvecklingslaboratoriet ihop till avdelningen för yrkesortopedi och forskning.

Kliniskt arbete vid yrkesortopedi och forskning

På mottagningen utreder vi patienter med smärta i rörelseorganen med bio-psyko-social funktionsanalys. Vi mäter bland annat vävnadstryck, blodflöde och syrehalt i muskulatur under arbetstest, för att diagnostisera kroniska kompartmentsyndrom. Vi erbjuder undersökning med psykometriska metoder. Här bedöms även arbetsrelaterade besvär från rörelseorganen på uppdrag från Försäkringskassa eller domstol. Sedan 2014 bedöms även patienter med ryggbesvär, särskilt med avseende på spinal stenos samt ryggbesvär hos unga individer, i synnerhet aktiva idrottare. Sedan slutet av 2014 är docent Adad Baranto chef för avdelningen.

Forskning kring patienter med muskelrelaterade besvär

1. Laboratoriet för mätning av muskeltryck, lokal syremättnad och muskelaktivitet
Utvärdering av diagnostiska kriterier och metoder för diagnostik av kroniskt kompartmentsyndrom. Inom detta ämne har dr Kajsa Rennerfelt skrivit en avhandling och Andreas Nilsson har ett pågående forskningsarbete.


 

Undersökning av ländryggsmuskulaturens funktion, kvantifierad med EMG och syresättning vilket relateras till operationsmetoder som steloperation, kirurgisk behandling av diskbråck och spinal stenos samt endoskopisk diskbråckskirurgi hos unga idrottare.2. Vibrationslaboratoriet

Effekten av vibrationsexponering på skelett, muskel- och nervvävnad i hand, underarm, skuldra och underben studeras på friska forskningspersoner och på patienter med misstänkt skada på grund av vibrationsexponering.

3. Kinematiklaboratoriet
Muskelaktivitet samt tredimensionella rörelsemönstret i ländryggen studeras på friska forskningspersoner och på patienter med sjukliga tillstånd och åldersförändringar, för att klargöra ryggens mekaniska och fysiologiska villkor.

4. Laboratoriet för bio-psyko-social funktionsanalys med datorbaserad psykometrisk analys
Patienter med långvariga besvär i rörelseorganen, kronisk muskuloskelettal smärta studeras utifrån ett helhetsperspektiv.

Ryggprojekt

1. Docent Adad Baranto bedriver projekt kring spinal stenos i en randomiserad studie där man jämför traditionell laminektomi med en modern behandling med så kallad interspinosusimplantat. Dessa båda metoder jämförs och utvärderas för att se om interspinosusimplantaten, vilka genomförs i lokalbedövning dagkirurgiskt, är lika bra som en klassisk operation.

2. Vidare bedrivs en studie på aktiva idrottare med ryggbesvär för att förstå orsaksmekanismen bakom dessa besvär eller skador.

3. Unga patienter med ryggbesvär och i synnerhet diskbråck handläggs och opereras då det är lämpligt med endoskopisk diskbråckskirurgi. Denna metod är ny i Sverige och förhoppningen är att man med denna metod kan minska vävnadsskada och på så sätt få dessa individer att tidigt återgå till arbete och idrott jämfört med öppen kirurgi.

4. Biomekaniska experimentella studier på ländrygg från ryggpreparat har bedrivits sedan början av 90-talet. Det har skrivits 3 avhandlingar i ämnet, bland annat av docent Leif Swärd, dr Olof Thoreson samt docent Adad Baranto. Vi fortsätter dessa studier där de senaste i raden är vibrationsbelastning på unga grissegment i dr Olof Thoresons avhandlingsarbete.
 

5. Biomekaniska experimentella studier av höfter har genomförts för att förstå biomekaniken och belastningen som leder till skada. Resultaten har visat att man får mikrofrakturer kring tillväxtzonen samt att detta eventuellt kan förklara uppkomstmekanismen bakom CAM-skador hos unga idrottare. Dessa studier har varit en del av dr Páll Jonassons avhandling.

Ansvarig för enheten

Adad Baranto, Docent, överläkare


Personal

Adad Baranto - Docent, överläkare
Telefon: 031-342 3592
Arbetar 50% vid Yrkesortopedi och forskning, ojämna veckor

Andreas Nilsson  - forskarstuderande
Telefon: 031-342 1940

Eva Angelini - specialistsjuksköterska
Telefon: 031-342 6615 telefontid måndag-torsdag 09.30-12.00
Arbetar kliniskt/forskar vid YO samt avdelning 16 på 50% vardera.

Josefin Abrahamsson - leg sjukgymnast.
Arbetar kliniskt/forskar vid YO på 50%

Kajsa Rennerfelt - specialistläkare, medicine doktor.
Arbetar 20% vid YO, var 5:e vecka

Lars Ekström - forskningsingenjör
Telefon:  031-342 2726

Ulrica Forslund - sekreterare
Telefon: 031-342 2714

Qiuxia Zhang - docent, läkarassistent
Telefon: 031-342 6616

Kontakta oss

Yrkesortopeden
Guldhedsgatan 10 A
413 46 Göteborg

Telefon: 031 - 342 2714

Telefontider:
Må - Fr 07:00 - 16:00

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2016-01-18
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?