Svenska Höftprotesregistrets årsrapport 2016

Nyhet: 2017-10-23

Svenska Höftprotesregistret årsrapport för 2016 har utkommit och innehåller bland annat ett fördjupningsavsnitt om infektioner i samband med höftprotesrevisioner

Svenska Höftprotesregistret är ett nationellt kvalitetsregister vars syfte är att förbättra vården för patienter som opereras med höftprotes i Sverige. Intentionen är att registrera alla höftprotesoperationer, vare sig operationen sker i offentlig eller privat verksamhet och oavsett vilken åkomma som leder till operationen. Verksamheten startade 1979 och rapporten avser operationer utförda till och med 31 december 2016.

I rapporten visas i vanlig ordning resultat efter höftproteskirurgi för alla landets alla kliniker. Här finns också sammanfattningar av en rad studentarbeten på olika nivåer. I ett avhandlingsprojekt analyseras effekterna av införandet av strukturerade vårdprocesser som innebär mobilisering på operationsdagen, kort vårdtid och funktionella utskrivningskriterier (fast-track) med fokus på patientsäkerhet. Preliminära resultat visar att antalet komplikationer och återinläggningar inom 90 dagar är oförändrat efter införandet av fast-track i Västra Götaland. Som del av ett annat avhandlingsprojekt, har leg. sjuksköterska Per Jolbäck studerat om operatörens erfarenhet spelar roll för patientrapporterat utfall. Oerfarna ortopeder opererar oftare äldre patienter medan erfarna i större utsträckning opererar yngre patienter men det är ingen skillnad i resultaten. I ett examensarbete på läkarlinjen har sambandet mellan fysioterapi/artrosskola och patientrapporterat utfall utvärderats ett år efter operationen och i ett annat studentarbete undersöktes om det fanns skillnader i tromboembolism mellan nya orala antikoagulantia och lågmolekylärt heparin.

I årets rapport kan man också läsa ett fördjupat avsnitt om infektioner i samband med höftprotesrevisioner. Utöver detta kan man som i tidigare årsrapporter följa utfallet på olika enheter med hjälp av så kallade värdekompasser samt följa patientrapporterat utfall på landstingsnivå för artrospatienter med hjälp av illustrativa Sverigekartor.
I januari 2017 lanserades en ny version av registret som bland annat innebär en modernisering av innehållet för att bättre beskriva de höftprotesoperationer som utförs idag. Registret är flyttat till en ny IT-plattform som underlättar validering och förenklar presentation av data. Flytten till den nya IT-plattform har inneburit att all programmering har fått göras om från grunden för att få fram alla tabeller och grafer till rapporten. Registerhållare i Svenska Höftprotesregistret är docent Ola Rolfson, professor Johan Kärrholm och docent Cecilia Rogmark. Styrgruppen består av representanter för grupper med ett särskilt intresse för höftproteser som ortopeder, geriatriker, sjuksköterska, privatortoped och patientrepresentanter.

Länk till Svenska Höftprotesregistrets årsrapport för 2016

AV: Johanna Vinbland, utvecklingsledare Svenska Höftprotesregistret