Svenska Frakturregistret i siffror under 2016

Nyhet: 2017-10-23

62 000 fler frakturer registrerade under senaste året, 75% av alla fraktur-behandlande kliniker är nu anslutna.

Frakturregistret utvecklas snabbt som ett nationellt kvalitets- och forskningsinstrument. Antalet registrerade frakturer har ökat från ca 120 000 vid föregående årsskifte till ca 182 000 vid utgången av 2016. Under 2016 har ytterligare 8 kliniker börjat rapportera, vilket innebär att ca 75 % av de kliniker som behandlar frakturer är anslutna. Fyra doktorander vid fyra olika lärosäten använder nu data från Frakturregistret i sina studier och två vetenskapliga publikationer har tillkommit under 2016.

Cirka 45 000 kompletta svar från patientrapporterade utvärderingsinstrument (PROMs) föreligger med uppgifter före skadan och ett år efter. PROMs-hanteringen är en stor och ökande kostnad med drygt 600 000 kr för 2016. Att utveckla en kvalitetsindikator som bygger på patientrapporterat utfall efter en fraktur har varit ett av Frakturregistrets mål. En sådan indikator beräknas att kunna användas redan under 2017.

Registerhållare i Svenska Frakturregistret är med. dr Michael Möller och i styrgruppen verkar bland andra docent Carl Ekholm, leg. fysioterapeut Maria Liljeros och med. dr Mikael Sundfeldt, alla verksamma vid avdelningen för ortopedi vid Sahlgrenska akademin samt överläkare Torsten Backteman, Drottning Silvias barn- och ungdomssjukhus.

Länk till Svenska Frakturregistrets årsrapport

AV: Alicja Bojan