Roy Tranberg får stort forskningsanslag

Nyhet: 2017-12-05

Roy Tranberg har tillsammans med Gustav Jarl och Jan Apelqvist beviljats 3,8 miljoner kronor från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd.

Gustav Jarl är med.dr. och legitimerad ortopedingenjör och arbetar vid Region Örebro län, Jan Apelqvist är docent och överläkare inom diabetes och endokrinologi vid Region Skåne och Roy Tranberg är med.dr. och legitimerad ortopedingenjör på avdelningen för ortopedi vid Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet och Västra Götalandsregionen. Dessa ska tillsammans med med.dr. och statistiker Yang Cao och docent och hälsoekonom Lars Hagberg från Region Örebro län bedriva projektet ”Plomberad behandlingssko eller gips som behandling av fotsår vid diabetes” under fyra år med start 2018.

I projektet ska inkluderas 150 patienter med diabetesorsakade fotsår som slumpvis lottas till att behandlas med antingen en plomberad behandlingssko eller med gips. Sårläkningen, eventuella bieffekter av behandlingarna, sjukskrivningar och hälsoekonomiska aspekter ska jämföras mellan grupperna. Patienterna ska också följas upp 6 och 12 månader efter att fotsåret har läkt för att kontrollera mer långsiktiga effekter av behandlingarna. Exempel på variabler som ska mätas är muskelstyrka, gångfunktion samt eventuell utveckling av nya fotsår efter att det första har läkt inom behandlingsgrupperna.

Studien är möjlig att bedriva tack vare forskningsanslaget på 3,8 miljoner kronor från Forskningsrådet för hälsa, arbetsliv och välfärd (Forte) som forskarna nyligen har beviljats. I motiveringen till att projektet ”Plomberad behandlingssko eller gips som behandling av fotsår vid diabetes” beviljades anslag säger Forte: ”Studien har en väldigt bra potential att bidra med kunskap för att förbättra hälsa och välmående hos personer med diabetes och påverka sjukvårdskostnaderna positivt.”

(Foto: Agneta Tranberg)