Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Reseberättelse från University of Pittsburgh Medical Center

Nyhet: 2017-08-29

Eric Hamrin Senorski, legitimerad fysioterapeut och doktorand på avdelningen för ortopedi, har tillbringat en månad på UPMC. Läs hans intressanta reseberättelse!

Under hela maj månad var jag på ett klinik- och forskningsutbyte på University of Pittsburgh Medical Center (UPMC). Jag börjar med ett stort tack till ortopederna dr Freddie Fu och dr Musahl samt fysioterapeuterna dr James Irrgang och dr Andrew Lynch som gjorde min vistelse otroligt givande och minst sagt fullspäckad.
UPMC är erkänt som en av de ledande institutionerna i världen för ortopedisk och idrottsmedicinsk forskning, inte minst när det gäller främre korsband.

Det har varit väldigt intressant att få ta del av all den mängd forskning som bedrivs och få sätta sig in i så väl preklinisk, biomekanisk och inte minst klinisk forskning. Min huvudsakliga arbetsuppgift under mitt besök på UPMC har varit att arbeta med PIVOT-studien. Projektet är multicenterstudie, där Sahlgrenska universitetssjukhuset är en av huvudaktörerna, och syftar till att utvärdera den kliniska användningen av icke-invasiv teknologi för kvantifiering av det kliniska testet ”pivot shift”. Arbetet har bestått av att sortera data samt att planera och påbörja analyser av projekt, bland annat det manus som ska ingå i min kommande avhandling. I denna studie undersöker vi om den preoperativa kvantifieringen av pivot shift kan prediktera de patienter som uppnår en självskattad acceptabel knäfunktion ett och två år efter operation. Jag är tacksam för möjligheten att lära mig mer om detta projekt och blev även inspirerad över hur väl organiserat och nära många utav klinikerna och forskarna arbetar med varann. Att bedriva forskning mellan yrkeskategorier är en självklarhet på UPMC.

Organisationen beror i stor utsträckning på dr Fu som varit aktiv på UPMC i ca 40 år. Han brinner för att belysa att anatomin är det viktigaste att respektera, vilket är en av de många orsaker som gjort honom till pionjär inom forskningen om främre korsband. Det var en ära för mig att få träffa dr Fu och han gav mig ett otroligt bra mottagande på alla sätt. Han var väldigt mån om att visa och berätta hur han tänker, vilket innebar att auskultation var ett givet inslag på veckoschemat i Pittsburgh. Det var tydligt att noggrannhet och förberedelser är något som dr Fu värderar högt, vilket också smittar av sig på övriga medarbetare. Med målsättningen att varje patient ska ha en individualiserad behandling efter en främre korsbandsskada så sker en omfattande utvärdering med bland annat preoperativa mätningar av anatomiska landmärken genom diverse bildtagningar. Mätningarna ligger sedan till grund för valet av graft och dess storlek. Noggrannheten fortsätter sedan under operationen där mycket dokumenteras genom bild och film för att sedan utgöra diskussionsunderlag för utvärdering, framförallt för patienten men även kollegor och forskare emellan.

Mycket tid spenderade jag även med dr Musahl som på många sätt var min handledare på plats i Pittsburgh. Med ett gemensamt intresse för konditionsträning kom vi bra överens och han lärde mig mycket om att vara dedikerad och kunna arbeta långa dagar. Efter gemensamma tidiga träningar, oftast kring klockan 05:00, spenderades ett flertal dagar med dr Musahl under klinikarbetet eller i operationssalen. För mig som är sjukgymnast/fysioterapeut har det varit lärorikt att kunna arbeta så nära ortopeder över en längre period för att förstå yrkeskategorins kliniska resonemang. Som jag tidigare nämnt var det nära samarbetet mellan yrkeskategorier, framförallt mellan ortopeder och fysioterapeuter, något som gjordes på ett imponerande sätt på UPMC. Samarbetet utmärktes av frekvent kontakt, mycket diskussioner och att alla involverade var uppdaterade på aktuell behandlingsplan för varje patient. Detta är definitivt något att stäva efter.
Min auskultation hos fysioterapeuterna gjorde jag framförallt med dr Lynch som har en lång erfarenhet inom knärehabilitering. På många sätt arbetade de likt som vi gör i Göteborg med en aktiv rehabilitering som styrs av kontinuerliga uppföljningar av muskelfunktion och patientrapporterande frågeformulär. Dr Lynch förespråkade att behandlingen ska ske på individuell indikation och guidas av den evidens vi har i dagsläget. Genom regelbundna möten i vidareutbildningssyfte har han tillsammans med dr Irrgang lyckats etablera ett påläst och samstämmigt rehabteam. Deras målsättning var även att låta forskning genomsyra kliniken vilket de lyckats med väl.
Ett spännande projekt som fysioterapeuterna precis skulle starta upp var att utvärdera hur och om preoperativ träning påverkar kvalité och sammansättning av det kommande graftvalet. Tanken är att patienter ska följa ett strukturerat styrketräningsprogram och sedan utvärderas med jämna mellanrum den tilltänkta graftet (ex. hamstringssenan eller quadricepssenan) med ultraljud. Utöver detta pågår forskning om quadricepssenan som graft. Quadricepssena används flitigt på UPMC och det ska bli intressant att se om Sverige följer samma trend.
Sist men inte minst tänker jag ta chansen att skryta när jag väl har den. Torsdag morgon i Pittsburgh innebär alltid gemensam morgonträning vid 05:30. Väldigt roligt trots de tidiga timmarna och något som jag tagit med mig hem och försökt införliva på jobbet. Vilken typ av träning som genomfördes var alltid olika men första veckan var det passade nog fystester på schemat. Vi körde allt från stående längdhopp till maximalt antal armhävningar. Avslutningsgrenen var till min glädje en mile löpning på tid. Tyvärr missade jag starten och när jag väl insåg det hade de andra redan sprungit i ca 60 sekunder. Med adrenalin upp till öron tog jag fart och gled i mål på en ”medioker” tid kring 4:30 men var ändå mer än en minut före resten av medarbetarna.
Ett stort tack till docent Kristian Samuelsson och professor Jón Karlsson på avdelningen för ortopedi, Göteborgs universitet, som gjorde detta utbyte möjligt. Med mycket inspiration ser jag nu fram emot att jobba vidare här hemma, men jag ser också fram emot att en dag åka tillbaka och besöka UPMC.


(Foto: Eric Hamrin Senorski och Freddie Fu)
 

AV: Eric Hamrin Senorski

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2006-07-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?

Denna text är utskriven från följande webbsida:
http://orthopaedics.gu.se/Aktuellt/Nyheter/Nyheter+Detalj//reseberattelse-fran-university-of-pittsburgh-medical-center.cid1511348
Utskriftsdatum: 2018-02-19