Professor Bengt Eriksson avtackad

Nyhet: 2017-12-05

Professor Bengt Eriksson har en lång karriär som ortoped i Göteborg bakom sig. Det var flera som ville säga några ord till Bengt under avtackningen som ägde rum på Rosmarinen, Mölndals sjukhus den 10:e november.

Professor Henrik Malchau betonade Bengts betydelse som mentor för yngre läkare när det gäller höftoperationer och forskning om trombosprofylax. Det var fler än Henrik Malchau som denna eftermiddag betonade att Bengts tid på ortopeden i Mölndal ännu inte kan vara över eftersom han fortfarande är så behövd.

Kollegan sedan många år, professor Jón Karlsson, höll ett varmt och uppskattat tal om Bengts och sitt långa samarbete kring doktoranderna på avdelningen för ortopedi och därefter var det dags för Bengts eget bildspel om sin tid på avdelningen för ortopedi.
Redan 1976 började Bengt Eriksson arbeta på Ortopeden II, Sahlgrenska i Göteborg. Kravet för att få börja arbeta med Björn Gunterberg och Bertil Stener var att Bengt också skulle börja forska. Den första tiden assisterade Bengt under tumöroperationer som någon gång kunde vara uppåt 24 timmar. Björn Gunterberg och Bertil Stener var mycket skickliga tumörkirurger med unik spetskompetens inom sitt område och Bengt berättade att det var en stor förmån att ha dem som handledare i sitt första vetenskapliga arbete.
När ortopeden på Östra sjukhuset startade började Bengt arbeta alltmer med forskning kring fibrinolys, koagulation och blodproppar och hur lågmolekylärt Heparin och specifika koagulationshämmare kan minska risken för blodpropp efter ortopedisk kirurgi. Bo Bergman initierade detta forskningsområde, Bengts handledare var Bo Risberg och Peter Kälebo var en viktig medarbetare. Lotta Falkendal och Pia Gustavsson arbetade under flera år som forskningsassistenter i Bengts studier och Linda Johansson hjälpte till med administrativa åtaganden under doktorandtiden. I april 1991 disputerade Bengt och jobbarkompisarna hade då ordnat en egenhändigt målad blommig cykel samt en våtdräkt som Bengt fick i present. Bildspelet fortsatte med härliga foton från fester, matlagningskurser, löpartävlingar och forskningsresor. Skratten var många och applåden lång då Bengt avrundade sitt personliga och härliga tal.

Bengt har fortfarande flera forskningsprojekt på gång i samarbete med med. dr. Malin Carling som nu fortsätter att forska inom detta forskningsområde.

Eftermiddagen rundades av med fler uppskattande tal från både tidigare och nuvarande medarbetare. Din närvaro på avdelningen för ortopedi behövs fortfarande Bengt och det verkar som om vi har glädjen att till viss del får ha dig kvar även om vi unnar dig mer tid till alla spännande intressen utanför ortopedin!