Ny blivande medicine doktor - Madis Rahu

Nyhet: 2020-02-26

Madis Rahu, kommer torsdagen den 2 april att försvara sin avhandlingen “Structure and blood supply of the postero-superior part of the shoulder joint capsule with respect to surgical treatment after anterior traumatic dislocation”, vid Tartu universitet i Estland.

Madis Rahu är överläkare i ortopedi i Tallinn och vid Tartu universitetsklinik, Estland. I Göteborg är Madis mest känd för att ha deltagit som operatör och fakultet 2017 vid de årligt återkommande korsbandsdagarna vid Mölndals sjukhus. Hans huvudhandledare har varit doktor Kristo Kask, och professor Jüri Kartus, avdelning för ortopedi, Sahlgrenska akademin, har varit en av hans bihandledare. Opponent var professor Anne M. R. Agur, Division of Anatomy, Department of Surgery, University of Toronto, Canada.

Avhandlingen som består av fyra delarbeten visar hur de anatomiska strukturerna i axelledens bakre övre del ser ut, samt hur dessa fynd har betydelse för utfallet efter kirurgi hos unga idrottsmän som får en förstagångsluxation av sin axel. Vidare föreslår Dr Rahu hur artroskopisk kirurgi i axelledens över del ska utföras med hänsyn tagen till de anatomiska fynden han gjort i sina studier.

Följande delarbeten ingår i avhandlingen, som går att läsa i sin helhet här:

I. Rahu M, Kolts I, Põldoja E, Kask K. Rotator cuff tendon connection with the rotator cable. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2017; 25(7):2047-2050
II. Põldoja E, Rahu M, Kask K, Kartus JT, Weyers I, Kolts I. The glenocapsular ligament and the posterosuperior part of the joint capsule of the shoulder are well vascularized. Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2017; 26(1):146-151
III. Rahu M, Kartus JT, Põldoja E, Kolts I, Kask K. Do articular-sided partial-thickness rotator cuff tears after a first-time traumatic anterior shoulder dislocation in young athletes influence the outcome of surgical stabilization? Orthop J Sports Med, 2018 Jun 26; 6(6), 2325967118781311
IV. Rahu M, Kartus JT, Põldoja E, Kolts I, Kask K. Hill-Sachs remplissage procedure based on posterosuperior capsulomuscular anatomy. Arthrosc Tech. 2019 May 23;8(6):e623-e627. doi: 10.1016/j.eats.2019.02.009. eCollection 2019 Jun.

I framtiden planerar Dr Rahu att fortsätta med anatomiska studier vid Tartu universitet och också själv bli handledare för doktorander.

(Foto: Madis Rahu)

AV: Jüri Kartus