Michael Möller - ny docent vid Sahlgrenska akademin

Nyhet: 2020-02-26

Michael Möller är överläkare i ortopedi och har sedan 1988 varit anställd inom Västra Götalandsregionen, och har sedan 2009 arbetat på ortopeden, Sahlgrenska universitetssjukhuset. Han disputerade 2001 med avhandlingen ”On the treatment of Achilles tendon rupture : a prospective randomised study of the results after surgical and non-surgical treatment”. Handledare var professor Jón Karlsson, avdelning för ortopedi, Sahlgrenska akademin. Han har även efteråt fortsatt forska kring hälsenor till viss del, men hade fram till 2010 ett forskningsuppehåll då han enbart fokuserade på patientarbete, undervisning och verksamhetsutveckling. Michael har sedan 2016 publicerat ett tiotal artiklar om frakturer, framförallt med data från Svenska Frakturregistret, där han idag också är registerhållare. Tillsammans med tre andra forskare från universiteten i Uppsala och Umeå har Michael fått två anslag på drygt 25 miljoner kronor från Vetenskapsrådet 2019, för att utföra randomiserade registerbaserade studier i Frakturregistret. Senaste fem åren har det påbörjats ett sjuttiotal forskningsprojekt med data från Frakturregistret, varav ett tjugotal är avslutade och flertalet av dess publicerade.

Michael har varit huvudhandledare för en doktorand, David Wennergren, som disputerade oktober 2019 med avhandlingen ”Studies of tibial fractures using the Swedish Fracture Register”. Idag handleder han två doktorander samt är bihandledare för ytterligare fem doktorander. Michael vill framöver fortsätta vara kliniker med inriktning på trauma i nedre extremiteten, samt fortsätta driva forskning vid Sahlgrenska akademin, och i olika samarbetsprojekt utifrån frakturregisterdata

(foto: Michael Möller)

AV: JOSEFIN ABRAHAMSON