Månadens doktorand Olufemi Ayeni

Nyhet: 2017-12-05

Olufemi Ayeni, doktorand på avdelningen för ortopedi, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet, disputerade den 13:e november med sin avhandling ”Femoroacetabular Impingement: The Pursuit of Evidence.”

Opponent vid disputationen var professor Lars Engebretsen, Institutt for klinisk medisin, ortopedisk avdeling, Oslo, Norge och Olufemis handledare har varit professor Jón Karlsson och professor Mohit Bhandari. Olufemi är verksam på McMaster University, Ontario, Canada och fördelar sin arbetstid mellan 70% som kliniker och 30% som forskare. Han är ”Associate Professor” i ortopedisk kirurgi och är också ordförande i föreningen för idrottsmedicin och artroskopi på McMaster University.

Vad var det som fick dig att vilja bli doktorand på Göteborgs universitet?
Göteborgs universitets akademiska rykte har stjärnstatus. Professor Jón Karlsson är en mycket inspirerande akademiker att arbeta med och jag hade en önskan att få utforska viktiga och principiella forskningsfrågor för att kunna fördjupa mina kunskaper inom Femoroacetabular Impingement (FAI).

Kan du kort beskriva ditt forskningsområde?
Min forskning handlar om Femoroacetabular Impingement (FAI), en relativt ny klinisk diagnos som orsakar höftsmärta hos unga vuxna. Mitt huvudsakliga forskningsområde är utfallsmått efter kirurgisk behandling.

Beskriv de viktigaste fynden i din avhandling
De viktigaste fynden är att vi kan konstatera att rapporteringen av diagnosen FAI och behandlingen av FAI har ökat enormt globalt sett men att det fortfarande saknas väl designade och väl genomförda studier inom området. Det behövs konsekvent rapportering av indikationer och utfallsmått för att kunna utvärdera effektiviteten av kirurgisk behandling. Det är ändå möjligt att utföra kliniska studier när det gäller vissa nyckelfrågor och vi har själva just avslutat en sådan studie.

Vilka delarbeten ingick i din avhandling?
Åtta delarbeten ingick i min avhandling:
1. Results of the PeRception of femOroaCetabular impingEment by Surgeons Survey (PROCESS).
Ayeni OR, Belzile EL, Musahl V, Naudie D, Crouch S, Sprague S, Bhandari M.
Knee Surg Sports Traumatol Arthrosc. 2014;22(4):906- 910.

2. Femoroacetabular impingement: have we hit a global tipping point in diagnosis and treatment? Results from the InterNational Femoroacetabular Impingement Optimal Care Update Survey (IN FOCUS).
Khan M, Ayeni OR, Madden K, Bedi A, Ranawat A, Kelly BT, Sancheti P, Ejnisman L, Tsiridis E, Bhandari M.
Arthroscopy. 2015;32:779-787.

3. Sources and quality of literature addressing femoroacetabular impingement: a scoping review 2011- 2015.
Khan M, Oduwole KO, Razdan P, Phillips M, Ekhtiari S, Horner NS, Samuelsson K, Ayeni OR.
Curr Rev Musculoskelet Med. 2016; 9(4):396-401.

4. Global discrepancies in the diagnosis, surgical management, and investigation of femoroacetabular impingement.
Yeung M, Khan M, Schreiber VM, Adamich J, Letke- mann S, Simunovic N, Bhandari M, Musahl V, Philip- pon MJ, Safran MR, Ayeni OR.
Arthroscopy. 2014;30(12):1625-1633.

5. Reporting of non-hip score outcomes following femoroacetabular impingement surgery: a systematic review.
Sim Y, Horner NS, de Sa D, Simunovic N, Karlsson J, Ayeni OR.
J Hip Preserv Surg. 2015; 2(3):224-241.

6. Consistency of reported outcomes after arthroscopic management of femoroacetabular impingement.
Hetaimish BM, Khan M, Crouch S, Simunovic N, Bedi A, Mohtadi N, Bhandari M, Ayeni OR.
Arthroscopy. 2013;29(4):780-787.

7. New perspectives on femoroacetabular impingement syndrome.
Khan M, Bedi A, Fu F, Karlsson J, Ayeni OR, Bhandari M.
Nat Rev Rheumatol. 2016;12(5):303-310.

8. A multi-centre randomized controlled trial comparing arthroscopic osteochondroplasty and lavage with arthroscopic lavage alone on patient important outcomes and quality of life in the treatment of young adult (18-50) femoroacetabular impingement.
FIRST Investigators.
BMC Musculoskelet Disord. 2015;16:64.

Hur ser du på framtiden inom ditt forskningsområde?
Den ser både ljus och intressant ut. Min åsikt är att det kommer att ske ett skifte från eminensbaserad medicin (expertåsikter) till evidensbaserad medicin där väldesignade och väl genomförda kliniska försök ger oss kunskap om hur vi ska behandla FAI. Även ny förfinad bildteknik och nya biologiska behandlingar kommer troligtvis att utgöra en del av utvärderings- och behandlingsarsenalen inom detta område i framtiden.

(Foto: Katarina Nilsson Helander)