Korsbandsregistrets årsrapport 2016

Nyhet: 2017-10-23

Över 40 000 korsbandsskadade patienter från 70 olika ortopediska kliniker i Sverige finns nu registrerade i Korsbandsregistret.

Korsbandsregistret har släppt sin årsrapport för 2016. Registret startades 2005 och i det finns information om patienter med ligamentskador i knäleden, både icke-operativt behandlade och operativt behandlade. Inledningsvis var Korsbandsregistret ett operationsregister men numera är målsättningen att försöka registrera alla patienter med denna skada, oavsett om de behandlats operativt eller icke-operativt.

Den absoluta majoriteten av de patienter som hittills registrerats har genomgått operation men en preliminär analys på patientrapporterade data även efter icke-operativ behandling finns i den nya årsrapporten. Målsättning med registret är att ha en 100% täckningsgrad när man ser till antal registrerade operationsprotokoll. Vid den årliga kontrollen gentemot Socialstyrelsens patientregister konstateras att idag registreras över 90% av alla utförda operationer. Dessa rapporteras in från 70 ortopediska kliniker i Sverige (det finns cirka 80 st totalt). Totalt sett opereras cirka 3500 patienter årligen och det finns strax över 40 000 patienter registrerade i registret.

Ser man till främre korsbandsrekonstruktionen förbättrar den både funktion och knärelaterad livskvalitet jämfört med innan operation. Jämför man patienter som blivit opererade med icke-opererade patienter noterar man på gruppnivå sämre resultat hos de icke-opererade mätt med de patientrapporterade utvärderingsinstrumenten KOOS och EQ5D. Detta ses vid 1-, 2- och 5-årsuppföljningarna.

Mycket forskning pågår inom registret och ett flertal doktorander vid Sahlgrenska akademin har haft eller har pågående studier baserat på data från Korsbandsregistret. Flera av dessa studier är publicerade i tidskriften American Journal of Sports Medicine som numer är rankad nummer 1 inom ortopedi/idrottsmedicin med en impact factor på 5.7. Aktuella doktorander som har pågående forskning baserad från Korsbandsregistrets data är Eric Hamrin Senorski, Eleonor Svantesson, David Sundemo, Thorkell Snaebjörnsson och Ioannis Karikis. Eric skall disputera nästa år den 23:e mars och hans avhandling innehåller bland annat en studie med en intressant men komplex prediktoranalys på 10-årsdata från registret. I styrgruppen för registret återfinns Jón Karlsson, Jüri Kartus och Kristian Samuelsson från avdelningen för ortopedi.

Länk till Korsbandsregistrets årsrapport

AV: Kristian Samuelsson