Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Margareta Nordin, president för EUROSPINE 2016-2017

Nyhet: 2017-06-15

Läs Björn Rydeviks intressanta intervju med professor Margareta Nordin, en banbrytande fysioterapeut med rötter från avdelningen för ortopedi.

Gratulerar till uppdraget att vara President för EUROSPINE 2016–2017! Kan du berätta om EUROSPINE och vad det innebär att vara President för den organisationen?
EUROSPINE är Europas största tvärvetenskapliga intresseorganisation för ryggsjukdomar och ryggskador. Vi har i föreningen drygt 1000 medlemmar men genom ”European Spine Societies Advisory Board” (EuSSAB) kunde vi inkorporera alla ryggorganisationer i olika europeiska länder som valt att vara med, bland annat i Sverige, vilket gör att det totalt finns 7800 medlemmar EUROSPINE fördelade på 27 länder.

Medlemmarna in EUROSPINE har tillgång till utbildningsprogram som leder till ”Master Diploma” för att samordna ryggbehandling och tillgång till forskningsmedel genom att sända in forskningsansökningar. De kan delta i Europas största ryggmöte, EUROSPINE Annual Meeting, samt specialistkurser, både i forskningsmetodik, kirurgi och icke kirurgi.

EUROSPINE är en mycket aktiv organisation och vi har vuxit med rekordfart de senaste åren mycket på grund av en företagsam styrelse - ”Executive Committee” - och nöjda medlemmar som engagerar sig i organisationen. Målet är att EUROSPINE (eurospine.org) skall bli ett språkrör i Europa för all behandling och prevention inom ryggområdet.

Att bli vald till den första kvinnliga ”President” för EUROSPINE är naturligtvis väldigt hedrande och roligt. Det är ett trevligt jobb: styrelsen och anställda är alla mycket duktiga, vi har en relativt bra ekonomi och alla våra kurser är fulltecknade. Intresset för forskningsansökningar ökar varje år. Vid vårt årliga möte, ”EUROSPINE Annual Meeting” är det nu över 3000 deltagare, en ökning med ungefär 30 % under de senaste åren. För några år sedan skapade vi ”Way Forward”, ett program med strategiska mål och vi har mött dem alla över förväntan. Vår nuvarande treårsplan kommer att innebära att vi kan utöka med kurser till icke-kirurger, utdela certifikat till bästa ryggcenter i Europa, bredda utbudet med e-learning och harmonisera och samordna kravet på utbildning for ryggspecialister inom Europa.

Kan du berätta om din bakgrund och din utbildning?
Min bakgrund är europeisk: jag är född i Genève, bodde i Paris i elva år och blev sedan göteborgska. Därefter blev det New York i ett antal år och nu är jag tillbaka i Frankrike. Mina studier gjorde jag i Göteborg där jag tog studentexamen på Sigrid Rudebecks gymnasium och sedan utbildade jag mig till sjukgymnast vid Göteborgs universitet. Jag var därefter Rotarystipendiat för Europa i Seattle, USA. Jag disputerade sedan för medicine doktorsexamen vid dåvarande Institutionen för ortopedi vid Göteborgs universitet med Alf Nachemson, Gunnar Andersson och Roland Örtengren som handledare. Jag var den tredje sjukgymnasten som disputerade på licens från svenska regeringen tack vare förhandlingar med regeringen som Alf Nachemson drev, en framsynt och stor mentor. Idag har Sverige fler än 300 sjukgymnaster som har disputerat och forskning inom sjukgymnastik/fysioterapi är numera etablerad vid ett flertal universitet.

Var har du arbetat och vilka arbetsuppgifter har du haft?
I Göteborg arbetade jag som ung forskare inom handikappforskning och sedan som chefssjukymnast på Ortopediska kliniken II. Därefter arbetade jag på Yrkesortopeden, en rolig tid med Gunnar Andersson och Tommy Hansson som chefer.
När jag hade disputerat blev jag inbjuden till New York University för att starta en Yrkesortopedisk enhet där vid Department of Orthopaedics. Det gjorde jag och stannade där i nära 30 år. Tiden i New York var fantastisk. Att med Victor H. Frankel, framstående ortopedkirurg, grunda en klinik, med en utbildnings- och forskningsenhet, innebar att lära sig något nytt varje dag, men också en stor arbetsbörda. ”The Occupational and Industrial Orthopedic Center” (OIOC) driver idag en klinik, med ett masterprogram och ett doktorandprogram i ”Ergonomi och biomekanik” och också klinisk forskning för prevention av besvär och handikapp vad gäller rygg, rörelse- och stödjeorganen. Vi har genom åren haft många besökare från Göteborg. När jag avgick som chef var vi 21 medarbetare på enheten och vi kom från 13 olika nationer och hade examinerat ett hundratal masterstudenter och 34 doktorander. Min professur på New York University har jag kvar men pensionerade mig från ledarskapet vid OIOC 2012 och flyttade till Frankrike 2013.

Har du några andra uppdrag utöver att vara President för EUROSPINE?
När jag flyttade till Frankrike var ju frågan: vad skall jag göra nu? Jag fick många förfrågningar och mina intressen har alltid varit ryggforskning och utbildning för kliniker som arbetar med ryggpatienter. Ett av mina första uppdrag var att skapa EUROSPINE Task Force Research (TFR), som arrangerar forskarkurser och granskar inkomna ansökningar om forskningsanslag samt ger förslag om utdelning av forskningsanslag, inom ramen för Research Council i EUROSPINE. Research Council och TFR har nu tagits över av Björn Rydevik då jag blev vald till President.

Andra uppdrag som ligger mig varmt om hjärtat är World Spine Care (WSC), en organisation som sätter upp kliniker och arrangerar utbildning i områden där omhändertagandet av patienter med ryggbesvär inte finns alls (worldspinecare.org), till exempel i vissa delar av Afrika. Ryggbesvär leder till fattigdom om man inte kan arbeta i dessa miljöer. Jag är President for WSC Europe. Jag är också styrelseledamot i Global Musculoskeletal Alliance (efterföljare till The Bone and Joint Decade) som arbetar med program för prevention av muskuloskeletala besvär. Jag medverkar också i några forskningsprojekt som har att göra med prevention av handikapp vid ryggbesvär.

Tack för ett intressant samtal och lycka till med alla dina spännande uppdrag!
Foto: © EUROSPINE / APACE P.L.C.

AV:

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2006-07-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?