Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Eleonor Svantessons reseberättelse från terminen vid University of Pittsburg

Nyhet: 2017-04-18

Läkarstudenten och doktoranden vid avdelningen för ortopedi, Eleonor Svantesson, rapporterar om sin spännande vistelse vid University of Pittsburgh Medical Center

Tanken på att jag nu snart spenderat nära tre månader vid University of Pittsburgh Medical Center (UPMC) är nästan lite surrealistisk. Att lämna livet som läkarstudent för en termin och grotta ner sig i doktorandstudierna är i sig något av det mest spännande jag gjort. Att dessutom korsa Atlanten för att delta i arbetet kring korsbandsforskning vid ett av världens ledande center för detsamma är… ja, nästan lite overkligt. Men på något sätt blev även operation med dr Volker Musahl, möten med dr James Irrgang och arbete med dr Freddie Fu också en vardag och jag tänkte här dela med mig av några av alla erfarenheter.

Under min första vecka var det ett heltidsjobb bara att orientera sig och besöka alla laboratorier och forskningsgrupper i de olika UPMC-komplexen. Även om jag, under min tid här, endast varit involverad i klinisk forskning har det varit intressant att få en inblick i den forskning kring kinematik och biomekanik som Richard Debski och Volker Musahl bedriver tillsammans, i en kombinerad grupp av läkare och ingenjörer. De har otroliga möjligheter att arbeta med avancerad robotteknik i olika kadaverstudier. På senare tid har intresset varit stort kring de anterolaterala delarna av knäleden och många projekt har därför kretsat kring detta. Även dissektioner, såväl som användandet av ultraljud för att urskilja enskilda strukturer i det anterolaterala komplexet, har varit spännande att följa. Nytt för mig har även varit hur ultraljudet här appliceras på ett helt annat sätt kliniskt. Samtliga ACL- (anterior cruciate ligament) skadade patienter utvärderas av mycket skickliga ultraljudsspecialister som visualiserar eventuella samtidiga skador på ledkapsel, iliotibiala bandet och kollateralligament.

Sahlgrenska universitetssjukhuset är tillsammans med UPMC ett av fyra center som deltagit i PIVOT-studien, en multicenterstudie för att utvärdera den kliniska användningen av icke-invasiv teknologi för kvantifiering av pivot shift. Det är i detta projekt som jag har arbetat mest under min tid här. Datainsamlingen är över och fokus är nu på analys och manusskrivande. Jag fick möjligheten att presentera ett av delprojekten med en poster på American Academy of Orthopaedic Surgeon´s AAOS årsmöte i San Diego i mars. I just denna studie har vi undersökt hur kvantitativ pivot shift korrelerar med patientrapporterat utfall samt funktion vid 1 år. Vid kongressen fick jag även möta våra japanska kollegor i PIVOT-studien som är verksamma vid universitetet i Kobe. Det blev en härlig joggingrunda längst de kaliforniska stränderna kl 05.00 på morgonen. Ja, är det något jag fått lära mig om här i Amerika så är det att det är tidiga morgnar som gäller. Det är till exempel inte alls ovanligt att möten startar 06.00 och för att hinna med träning har dr Musahl, den gamle triathleten, lärt mig att man minsann kan starta tidigt!

Jag har även arbetat med en uppföljningsstudie där syftet är att undersöka effekt av olika graftval. Något jag lärt mig mycket om och som det ägnas mycket intresse åt just nu är valet av quadriceps-graft. Personligen har jag blivit mer och mer övertygad om kvalitéerna hos denna sena. Dr Musahl använder nästan uteslutande quadriceps-senan om han får välja och kanske kommer vi även se mer av detta i Sverige i framtiden. Genom datainsamling har dock en viss tendens till en långvarigt nedsatt quadricepsstyrka setts i jämförelse med andra grafter, och förhoppningsvis kan uppföljningsstudien generera mer information om detta.

Dr Freddie Fu har verkligen varit en fantastisk värd på alla sätt och med honom händer det alltid saker. Han brinner för att sprida konceptet att naturen ger oss svaren och att anatomin är det viktigaste att respektera. Han är även en fantastisk förebild när det gäller noggrannhet och förberedelse. Preoperativt utvärderas patienten med alla sorters bildtagning och viktiga anatomiska landmärken mäts i flera sekvenser för att sedan kunna ingå i den kalkyleringsalgoritm som han använder för att bestämma graftval och tjocklek. För dr Fu är detta en viktig del för att varje patient ska få en individualiserad rekonstruktion. Intraoperativt fotodokumenteras allt och organiseras i en databas för respektive patient. På onsdagar är det sedan dags för det berömda ”ACL-mötet”. Här går dr Fu igenom veckans fall, visar klipp och bilder från operation, utvärderar och diskuterar tillvägagångssätt. Mötet är även späckat med uppdateringar av forskningsprojekt och presentationer av de senaste publikationerna kring ACL, följt av diskussion. Ett Mekka för den korsbandsintresserade med andra ord!

Mina handledare, Jón Karlsson och Kristian Samuelsson, som har gjort detta möjligt har jag att tacka för mycket. Utöver den nyvunna kunskap jag nu flyger hem med, har jag har mött många beundransvärda människor och fått vänner från hela världen. Det har verkligen varit ett äventyr och jag hoppas kunna vara en del av att fortsätta Göteborgs internationella samarbete även i framtiden!

Bilderna från höger till vänster:
1: Jag vid min poster på AAOS (American Academy of Orthopaedic Surgeons)-mötet i San Diego.
2: Dr Fu bjöd residents och fellows på middag.
3: Delar av PIVOT-gruppen på joggingrunda. Från vänster; Yuichi Hosino, jag, Volker Musahl, Ryosuke Kuroda.
4: Biomekaniska forskningsgruppen tillsammans med gästprofessor Louis DeFrate.

(Foto: Eleonor Svantesson)
 

AV: Elenor Svantesson

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2006-07-14
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?