Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Doktorandsidan

Denna sida är främst avsedd för dig som är doktorand vid avdelningen för ortopedi. Har du frågor eller vill lägga till något på sidan, maila eller ring någon av kontakterpersonerna angivna här bredvid.


Bra att veta som doktorand


Till dig som ska disputera

För att underlätta skrivandet lite så finns nu en avhandlingsmail till din hjälp
Du hittar den här


Open Access - ett alternativ vid publikation

(10-12-07) Sedan början av 2000-talet finns det en möjlighet att publicera sina artiklar via Open Access. Open access innebär att vetenskapliga resultat görs fritt tillgängliga på internet. I konkreta termer så betalar man som författare en viss avgift för att få sin artikel publicerad och sedan blir artikeln fritt tillgänglig.
Open Access handlar främst om vetenskapliga artiklar, avhandlingar och rapporter men även böcker, forskningsdata och metadata. Fri tillgång betyder att upphovsmannen ger alla rätt att läsa, ladda ned, kopiera och sprida verket i digital form. Full hänsyn tas till författarens lagstadgade ideella upphovsrätt. Upphovsmannen måste anges och verket får inte förvanskas.

Open access har utvecklats som ett alternativ av engagerade forskare, bibliotekarier och förläggare med flera. Motiven är i första hand att utnyttja internets potential för kommunikation mellan forskare och med det omgivande samhället och att skapa en rimlig kostnadsnivå på ett område som präglas av ett fåtal stora kommersiella förlags monopolpriser.
BMC Musculoskeletal Disorders är ett förslag på en Open Access, peer-reviewed tidskrift som innefattar alla aspekter av muskuloskeletala besvär alltifrån prevention, diagnostik till genetik och epidemiologi.

Bra länkar
Om open access
http://www.kb.se/openaccess/intro/
Till tidskriften BMC Musculoskeletal Disorders
http://www.biomedcentral.com/bmcmusculoskeletdisord/


Cochrane

Det blir allt vanligare att man talar i termer om ”Cochrane”. Cochranesamarbetet startade 1993 och är ett fristående vetenskapligt nätverk, som utarbetar systematiska översikter så kallade Cochraneöversikter. Dessa översikter har hög vetenskaplig kvalité och uppdateras kontinuerligt och återfinns i det elektroniska Cochranebiblioteket.

Cochranesamarbetet (eng. Cochrane Collaboration) startade 1993 och är en oberoende icke-vinstgivande organisation, som finansieras av regeringar, universitet, sjukhusfonder och personliga donationer.
Organisationen är namngivet av den brittiske epidemiologen Archibald Cochrane. Archibald Cochrane efterlyste systematiskt uppsummering av alla väl genomförda kliniska studier för att kunna skaffa väl underbyggd information om effekterna av olika behandlingar, terapier och förebyggande åtgärder inom hälso- och sjukvård. På så sätt ska patienter, läkare och andra beslutsfattare få en överblick över den bästa forskningen inom området och kan ta ställning till fördelar och nackdelar med en behandling.
Varje översikt är baserad på en noggrann sökning efter relevant klinisk forskning, en kvalitetsvärdering görs av varje studie och resultaten läggs samman. Översikterna uppdateras löpande och offentliggörs elektroniskt i Cochranebiblioteket. Hitintills finns över 4,000 artiklar publicerade online i The Cochrane Library.
De olika grupperna som ingår i Cochranesamarbetet ansöker själva om medel för sina aktiviteter och finansieras vanligen via fonder eller med offentliga medel. I nuläget ingår över 11 000 forskare, läkare, patienter, administratörer och andra deltar i Cochranesamarbetet.
Några exempel på översikter med ortopedisk anknytning är; Surgical approaches for cervical spine facet dislocations, Taping for knee osteoarthritis och Interventions for lateral hip pain (tendinopathy or bursitis).
Läs mer om Cochrane-samarbetet på www.cochrane.org


Posterpresentation

Nu finns en representativ postermall som du kan använda när du ska presentera något i posterform. Den är enkel att använda. Ersätt bara den texten som finns i mallen mot din egen.

Postermall


Epistat hjälper dig med statistiken

Nu har du möjlighet att få statistisk vägledning av statistiker anställda på Sahlgrenska Akademin. Enheten heter "Epistat" och arbetar med statistisk support för forskare inom Sahlgrenska akademin, Sahlgrenska universitetssjukhuset och Västra Götalandsregionen.Inom Akademistatistik arbetar i nuläget mellan åtta och tio utbildade statistiker. De kan hjälpa dig med upplägg av försök och studier samt att utarbeta analysplan och välja analysmetoder. Läs mer i den bifogade länken.

http://www.sahlgrenska.gu.se/forskning/epistat/
 


Loggbok

En viktig nyhet är att alla doktorander ska föra en loggbok. Här hittar du en länk till hur den ska utformas.Regler för loggbok


Powerpointpresentation

Här hittar du en färdigt mall för powerpointpresentation

Mallar


Språkgranskare

Här kan du hitta språkgranskare:

www.sfedit.net


Omslag till avhandling

Omslagen görs av informationsavdelningen och skickas direkt till tryckeriet. Man kan ha en bild på framsidan av avhandlingen (storlek c:a bredd 100-110 mm, höjd 65-70 mm).
Det är ingen kostnad för att göra omslaget

Mer info om omslag


Så här skriver du din tillhörighet

Department of Orthopaedics
Institute of Clinical Sciences
Sahlgrenska Academy
University of Gothenburg
Sahlgrenska University Hospital
SE 413 45 Göteborg
Sweden


 

Kontaktpersoner

Linda Johansson
Tel: 031-342 82 25
Jón Karlsson
Tel: 031-343 40 92

Sidansvarig: Katarina Olinder Eriksson|Sidan uppdaterades: 2014-03-27
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?