Ninni Sernert välkomnas som adjungerad professor i experimentell ortopedi

Nyhet: 2017-06-28

Vid den högtidliga installeringen av universitets nya professorer den 28 april i år, välkomnades Ninni Sernert som adjungerad professor.

Bild:Ninni Sernert längst till vänster på bilden.

Hennes huvudsakliga forskningsområde är utvärdering av behandlingsresultat vid korsbandsskador och axelinstabilitet. Och att analysera förändringar som kan uppkomma i sen- och kapselvävnad hos denna och andra patientgrupper. Personer som drabbas av dessa skador är ofta unga och yrkesverksamma, därför är det viktigt att förbättra det kliniska resultatet och minska frånvaron från arbete och fritidsaktiviteter både på kort och lång sikt.

Omfattande databas ger viktigt forskningsunderlag
Hon tycker att det känns både roligt och intressant att forskargruppen genom sin forskning nu fått en stor databas inom axel-kirurgi (instabilitet) och korsband.

- Vi har nu möjlighet att följa upp resultatet 15-20 år efter intervention. Det ger värdefull information om hur det har gått för patienterna på lång sikt, ur kliniskt, radiologiskt och patientens perspektiv. Sedan har vi i vår forskargrupp även börjat analysera biopsier tagna från strukturer kring leden (kapsel, muskel/sena), dessa analyseras nu histologiskt och biokemiskt, säger Ninni Sernert.

Verksamhetsnära forskning ger mervärde
I hennes arbete som adjungerad professor vid FoU-enheten NU-sjukvården ingår att i nära samarbete med Göteborgs Universitet stödja olika professioner, främst inom ortopedi.

- Det jag också tycker känns stimulerande att kunna arbeta med forskning även utanför universitetet och underlätta möjligheten för medarbetare inom länssjukvården, i mitt fall NU-sjukvården, att bedriva verksamhetsnära forskning. Och på det sättet kunna bidra till att öka den akademiska kompetensen och få fler att vilja disputera, förklarar hon. Något hon även hoppas skall göra NU-sjukvården till en attraktiv arbetsplats med hög kompetens.

Ser hela bildspelet från installationen på Akademiliv

AV: