Szilárd Nemes - ny docent vid Sahlgrenska akademin

Nyhet: 2017-06-15

Szilárd Nemes som är nyutnämnd docent i experimentell ortopedi vid avdelningen för ortopedi, institutionen för kliniska vetenskaper vid Sahlgrenska akademin.
Szilárd Nemes arbetar som statistiker och projektledare vid Svenska Höftprotesregistret sedan 2012. Han tog masterexamen i biologi vid Babes-Bolyai University i Rumänien 2001. Han studerade matematisk statistik vid Göteborgs universitet och tog filosofie kandidatexamen 2007. Mellan 2008 och 2012 arbetade Szilard som statistiker vid Regionalt cancercentrum i Göteborg. Under den tiden genomförde han forskarutbildning och avhandlingsarbete vid Göteborgs universitet. Han disputerade 2012 med avhandlingen ”Integrative genomic and survival analysis of breast tumours” under handledning av Khalil Helou, Gunnar Steineck och Junmei Miao Jonasson. Avhandlingsarbetet resulterade i tre applikationer som ger en bättre förståelse av genetiska data inom området cancer.

Szilárd har en bred kompetens med särskilt intresse för överlevnadsstatistik, prediktiva modeller, maskininlärning, modeller för hur man ska hantera saknade data och hur man väljer ut variabler. Sedan Szilárd började arbeta vid Höftprotesregistret har forskningsaktiviteten tagit ordentlig fart och avancerad statistik används alltmer i forskning och klinisk utvärdering inom registret. Hans expertis har fört honom till flera internationella uppdrag och samarbeten, och han deltar i arbetsgrupper inom NARA (Nordic Arthroplasty Register Association) och ISAR (International Society of Arthroplasty Registries).
Szilárd är mycket uppskattad som handledare. Han är inblandad, i stort sett, i alla doktorand- och studentprojekt som baseras på Höftprotesregistrets data. Tålmodigt och pedagogiskt lotsar han studenterna genom statistikens snårskog. Bakgrunden i biologi gör att Szilárd har lätt att ta sätta sig in i de kliniska frågeställningarna.

Szilárd kommer ursprungligen från den ungerska delen av Transsylvanien. Han kom till Sverige för kärleken men kärleken flyttade utomlands. Som väl är blev Szilárd kvar. Hans äventyrslust förde honom till Indonesien där han träffade sin Lina. De har nu en fyraårig dotter som gör allt för att pappa inte ska få fixa med sin frimärkssamling ifred.

Foto: Szilárd Nemes

AV: Ola Rolfson