Månadens doktorand - Carl Todd

Nyhet: 2017-04-18

Fredagen den 17:e mars disputerade Carl Todd, doktorand på avdelningen för ortopedi, Sahlgrenska akademin, Göteborgs universitet.
Carl Todd, doktorand på avdelningen för ortopedi, Sahlgrenska akademin, Göteborgs Universitet, disputerade den 17:e mars med sin avhandling ”Spino-pelvic sagittal alignment and back and hip prevalence in young elite athletes”. Opponent vid disputationen var Björn Zoëga, GHP Stockholm Spine Center, Löwenströmska sjukhuset, Upplands Väsby Sverige samt Islands universitet, Reykjavik, Island. Docent Adad Baranto har varit Carls huvudhandledare och biträdande handledare har varit professor Jón Karlsson samt docent Leif Swärd. Carl arbetar sedan många år som osteopat; han har två egna kliniker i England och är också konsult åt engelska fotbollsförbundet samt Chelsea fotbollsklubb.

Vilken var den huvudsakliga anledningen att du tog beslutet att bli doktorand?
Jag ville framför allt utmana mina kliniska resonemang - kunde forskningen ha en del av svaren på mina kliniska frågeställningar?

Kan du i korta ordalag beskriva vad din forskning handlar om?
Min forskning baseras på kliniska och radiologiska studier som är relaterade till sagittella hållningar eller felställningar i rygg- och bäckenregionen som kan orsaka rygg- och höftsmärta hos unga elitidrottare.

Beskriv de viktigaste upptäckterna i din forskning
Det kliniska verktyget Debrunner kyfometer visade utmärkt reliabilitet och god validitet när det gällde att mäta thorakal kyfos jämfört med vanlig slätröntgen. Det visade sig också att unga elitskidåkare hade hög prevalens av spinala kurvor av så kallade Roussouly typ I och typ II. Detta innebär att dessa individer har en lång thoraco-lumbar kyfos som kan orsaka specifika sjukdomstillstånd i ryggen, till exempel diskbråck. När vi undersökte en blandad grupp av unga elitskidåkare och icke idrottande ungdomar fann vi att vid ökning av höftförändringar som till exempel FAI (femuroacetabular impingement) fanns också ökning av bäckentippning. 50% av unga elitskidåkare rapporterade ryggsmärta och 44% hade haft detta i över 5 år. Ändå fanns det ingen ökad prevalens av rygg- eller höftsmärta hos elitskidåkarna jämfört med kontrollgruppen och det fanns ingen korrelation mellan rygg– och höftsmärta i grupperna.

Vilka delarbeten ingick i din avhandling?
Följande fem arbeten ingick i min avhandling:

1. Validation of spinal sagittal alignment with plain radiographs and the Debrunner Kyphometer. Agnvall C,Todd C, Kovac P, Swärd A, Johansson C, Swärd L, Karlsson J, Baranto A. Medical Research Archives. 2015: 1. DOI: http://dx.doi.org/10.18103/mra.v2i1.319.
  2. Comparison of radiological spino-pelvic sagittal alignment in skiers and non-athletes. Todd C, Kovac P, Swärd A, Agnvall C, Swärd L, Karlsson J, Baranto A. Journal of Orthopaedic Surgery and Research. 2015: 10:162, DOI: 10.1186/s13018-015-0305-6.
  3. Clinical spino-pelvic parameters in skiers and non-athletes. Todd C, Swärd A, Agnvall C, Swärd L, Karlsson J, Baranto A. Jacobs Journal of Sports Medicine. 2016: 3(3): 022.
  4. Pelvic retroversion is associated with flat back and cam-type femoral-acetabular impingement in young elite skiers. Todd C, Witwit W, Kovac P, Swärd A, Agnvall C, Jonasson P, Thoreson O, Swärd L, Karlsson J, Baranto A. Journal of Spine. 2016: 5: 326. DOI:10.4172/2165- 7939.1000326
  5. An investigation into the correlation of spine and hip pain in athletes. Todd C, Swärd A, Agnvall C, Thoreson O, Swärd L, Karlsson J, Baranto A. Submitted

Hur ser du på framtiden inom ditt forskningsområde?
Det är mycket kvar att göra. Nu har vi bara en liten del av ett stort pussel. I första hand behöver vi följa upp denna kohort med en longitudinell studie. Vidare behöver vi utforska hur morfologin i bäckenet påverkar höften och ryggen hos unga elitidrottare.
(Foto: English Football Association)