Henrik Malchau, Johan Kärrholm, Peter Herberts och Göran Garellick har fått hedervärt pris

Nyhet: 2017-04-18

Professor Henrik Malchau har tillsammans med medförfattare belönats med priset Kappa Delta Award/OREF Clinical Research Award för sin forskning.

Vid American Academy of Orthopaedic Surgeons och Orthopaedic Research Society (AAOS/ORS) delvis gemensamma möte i San Diego, USA, i mars i år belönades Henrik Malchau, Daniel Berry, Charles Bragdon, Göran Garellick, William H. Harris, MD, Peter Herberts, Johan Kärrholm, David Lewallen, Lars Lidgren och Otto Robertsson med Kappa Delta/ Orthopaedic Research and Education Foundation Award för banbrytande arbete med ledprotesregister. Arbetet sammanfattades i ett manuskript med titeln ”Arthroplasty Implant Registries Over the Past Five Decades, Development, Current and Future Impact.” Författarna redogör här för 50 års verksamhet med uppbyggnad och utveckling av ledprotesregister. De amerikanska medförfattarna kommer dels från Mayo Kliniken som tillsammans med General Hospital/Harvard Medical School var först med systematisk datainsamling inom proteskirurgin. Dessa båda register hade dock endast lokal täckning. Pionjärerna Lars Lidgren och Peter Herberts skapade det som blev den globala modellen för nationella kvalitetsregister via Svenska knäprotesregistret (SKAR) och Svenska höftprotesregistret (SHPR). Under de senaste 15 åren har ett flertal av författarna internationaliserat registerarbetet via NARA (Nordic Arthroplasty Register Association) och ISAR (International Society for Arthroplasty Registers) med målsättningen att via standardisering, harmonisering och globalisering skapa stora databaser och ytterligare förbättra evidensen runt proteskirurgi. Totalt har det från de fyra involverade registren publicerats ett mycket stort antal vetenskapliga publikationer och 34 doktorsavhandlingar.

Kappa Delta Orthopaedic Research Awards sägs motsvara Nobelpriset i ortopedisk forskning har ända sedan 1950 delats ut till forskare som bedrivit långvariga och gedigna forskningsprojekt som lett till de mest framstående upptäckterna och utvecklingen inom ortopedin som till exempel total knäplastik, behandling av polio och osteoporos och artroskopi.

(Bild: Henrik Malchau)